A pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, melyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő, erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával.
Leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper az alapanyaga, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból készülhet. Általában a pálinkák közé sorolják a törvényi szempontból különálló törkölypálinkát is, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédelem alatt állnak.
Fajtái:
Kisüsti pálinka (1000 liter alatti rézüstben főzött pálinka)
Különböző italfajták nevében megtalálható a -párlat utótag is, ezek azokban külön-külön szabályozott kategóriák (gyümölcspárlat, gabonapárlat, borpárlat stb.). Önmagában „párlat” néven nem kerülhet forgalomba szeszes ital. A pálinkautánzatokat összetételüktől függően ízesített vodka, likőr vagy "szeszes ital" néven forgalmazzák.