A likőr olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző aromákkal ízesítenek. Alkoholtartalma gyakran alacsonyabb a tisztán palackozott párlatokénál, de legalább 15%. Általában nem érlelik, de előállításukkor gyakran pihentetik, hogy az ízanyagi összeérjenek.
A likőröket könnyű összetéveszteni más, hasonlóan édes alkoholos italfajtákkal, egyes kategóriák pedig (például a keserűlikőr, az ízesített vodka vagy a pastis) részben át is fedik a likőr fogalmát.
Fajtái:
Növényi likőrök (keserűlikőrök)
Gyümölcslikőrök (brandyk, triple sec, curacao, limoncello, marascino stb.)
Krémlikőrök (crème de cassis stb.)
Tejszínlikőrök (pl. Bailey's stb.)
Ánizslikőrök (pl. Sambuca, Anisette, Gallian stb.)
Egyéb likőrök - Ha egy szeszesital vodkának minősülő finomszesz ízesítésével készült, illetve legalább 100 g/l cukrot tartalmaz és legalább 37,5% alkoholtartalmú, akkor az likőrként és ízesített vodkaként egyaránt forgalomba kerülhet.
Legismertebb márkák: Bols, De Kuyper, Marie Bizard, Wenneker, Berentzen, Bailey's, Cointreau, Grand Marnier, Drambuie, Mozart, Chambord, Disaranno, Barbieri (Aperol), Ramazotti, Sheridan's, Zwack