Vermut
A vermut vagy ürmösbor olyan likőrbor, melyet fehér üröm vagy bárányüröm mellett egyéb füvekkel, fűszerekkel ízesítenek. A leggyakrabban használt fűszerek: ezerjófű, fahéj, koriandertermés, keserű narancs héja, szegfűszegvirág, bodzavirág, kálmosgyökér, örménygyökér.
Alkoholtartalmuk általában 16-18%. Egyesek édesítettek, az édesítetlen ("száraz") vermutok pedig általában kesernyés, fanyar ízűek,
Fajtái:
- extra dry
- bianco vagy white
- sweet vagy red
Az édes és a száraz vermutot aperitifként sokszor magában isszák, vagy Manhattan koktélban. A száraz fehér vermut leginkább koktélok alapanyaga. A vörös vermutokat sokszor olasz vermutnak nevezik, a fehéreket pedig franciának, habár mindkét országban gyártják mindkét típust.
Népszerű vermutos koktélok: Martini (rázva, nem keverve!), Bronx , Manhattan, Negroni, Satan's Whiskers és El Presidente
Legismertebb márkák: Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia és Noilly Prat
Garrone Orangello narancs ízesítésű vermut 0,75l 30%
Kiszerelés: | 1 db |