Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bor

SAP & SimpleFi Present: Virtual Holiday Wine Tasting - SimpleFI SolutionsA bor a bortermő szőlő fürtjeinek kisajtolt, édes levéből (a mustból) alkoholos erjedés útján nyert ital. A különféle borból készült pezsgőféléket és az azoktól teljesen különböző habzóborokat, de az egyéb gyümölcsök levéből készült, úgynevezett gyümölcsborokat is időnként a borok közé sorolják, viszont többnyire külön italfajtaként tartják őket számon. Egyéb erjesztett italokat is elneveztek róla, ezek azonban nem tartoznak a borok közé. Ilyenek például a mézbor (mézsörnek is nevezik), a pálmabor és a rizsborok.

Eredetvédelmi kategóriái:

  1. Földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékek:
  • oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borászati termékek (OEM)
  • oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékek (OFJ)
  1. Földrajzi jelzés nélküli borászati termékek (FN)

Csoportosítása:

  1. Szín szerint
  • fehér - fehér szőlőből készül, a halványtól a sűrűnek tetsző aranyló-méz árnyalatig
  • rozé - a rózsaszín vagy rózsás különböző árnyalatai (vörös szőlőből készül, úgy, hogy a mustot nem hagyják olyan sokáig állni a ledarált szőlőn, mint a vörösbor esetében)
  • siller - csak kékszőlőből készülhet. A vörösborokra jellemző tulajdonságú, kevésbé mélyvörös, illatos és nem savas bor. Úgy készítik, mint a vörösborokat, csak az erjesztés során nem várják meg, hogy a kékszőlő héjából teljesen kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek
  • vörös - a vöröstől a mélybordóig terjedő árnyalatok. Kékszőlőből készül, a must sokáig a ledarált, kipréselt szőlőszemeken marad
  1. Készítési eljárás szerint:
  • aszúbor - részben aszúszőlőből készült bor
  • barrique (vagy barrikolt bor) - kiégetett tölgyfahordóban érlelt bor.
  • cuvée (vagy vegyes bor) - többfajta szőlőből készült bor.
  • egyszerű fajbor - egyféle nemes szőlőfajtából, hagyományos eljárással készült bor.
  • jégbor - fagyott szőlőből készült bor
  • pezsgő - a bort a tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, a bor második érése pedig az újra lezárt pezsgőspalackban megy végbe

Figyelem!

Boraink évjárata a raktárkészlet gyors változásai miatt a jelzettől esetenként eltérhet.

Amennyiben ragaszkodik egy adott évjárathoz, úgy megrendelés előtt egyeztessen az ügyfélszolgálatunkkal.


Árukereső.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu