A konyak tölgyfahordóban érlelt, eredetvédett francia borpárlat. Nemzetközi eredetvédelem alá esik, szabályozása nemcsak a termő- és előállítási területet, illetve a felhasználható szőlőfajtákat korlátozza, hanem a borpárlatok általános szabályozásánál jóval szigorúbb technológiai követelményeket is támaszt.
A kiemelt vidékeken előállított fehér borok kétszeri lepárlásából készül. A bor nagyon száraz, savas, könnyű bor kell legyen. A lepárlás a hagyományoknak és az előírásoknak megfelelő rézüstökben történik. A kifőzés végeztével legalább 2 éven át tölgyfa hordókban érlelni kell a párlatot. A végterméket általában 40% alkohol tartalmúra hígítják, tiszta desztillált víz felhasználásával. Gyakran nevezik konyaknak az egyéb borpárlatokat is.
Minőségi kategóriák:
VS - Very Special - a legfiatalabb összetevője is legalább két évig hordóban érlelődött
VSOP - Very Superior Old Pale - a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig hordóban érlelődött
XO - Extra Old - a legfiatalabb összetevő legalább 10 évig érlelődött
Konyak alapú népszerű koktélok: Sidecar, Alexander, Between the Sheets, Sazerac, Stinger, French Connection
Legismertebb márkák: Hennessy, Rémy Martin, Hine, Martell, Courvoisier, Metaxa, Camus, Frapin, Kelt, Pierre Ferrand, Meukow